Ljubljana, 2. januar 2018 – Javna agencija RS za varnost prometa tudi ob letošnji nacionalni akciji PEŠEC s sloganom Bodi viden, bodi previden opozarja na veliko ranljivost pešcev v prometu, predvsem otrok in starejših. Agencija voznike motornih vozil poziva, da pešcem posvetijo pozornost: zmanjšajo hitrost vožnje v naseljih ter jim odstopijo prednost na prehodih. Pešcem pa svetuje, da svojo vidnost povečajo z odsevniki in svetlimi oblačili.  V ospredju akcije je predstavitev portala Načrti šolskih poti.

PREVENTIVA ŽE OD MALIH NOG

Pešačenje otrok v šolo ni pomembno le z okoljskega in zdravstvenega, temveč tudi z vidika vzgoje v prometu. Otroci pešci, ki so vsakodnevno izpostavljeni prometnim situacijam, si nabirajo pomembne izkušnje v prometu, poleg tega pa bodo kasneje kot vozniki do pešcev bolj strpni. Napotki za otroke in starše so opisani v knjižici Prvi koraki v svetu prometa, ki jo ob začetku šole prejmejo vsi prvošolci.

DODATNA PRIPOROČILA ZA VEČJO VARNOST PEŠCEV

  1. Hodite po pločniku ali drugih površinah za pešce.
  2. Če ni pločnika, hodite ob levem robu cestišča, da vidite nasproti vozeča vozila.
  3. Cesto vedno prečkajte na označenih prehodih za pešce.
  4. Pred prečkanjem se vedno ustavite, opazujte promet in se vedno prepričajte s pogledom levo-desno-levo, da lahko varno prečkate.
  5. Pred prečkanjem lahko z dvignjeno roko in očesnim kontaktom nakažete voznikom svojo namero.
  6. Na semaforiziranem prehodu prečkajte samo ob zeleni luči in tudi takrat se posebej prepričajte.
  7. Če v bližini ni prehoda, opazujte promet in prečkajte, ko je pot prosta. Bodite dodatno pozorni na bližajoča vozila.
  8. Bodite VIDNI – vozniki vas morajo pravočasno opaziti, da bi lahko ustrezno ravnali. Nosite svetla oblačila in odsevnike, tudi v mraku ali dežju. Ponoči lahko uporabite tudi baterijo ali lučko na mobitelu. Otroci v prvem in drugem razredu morajo nositi rumene rutice.
  9. Bodite previdni v križiščih, saj vas vozniki, ki zavijajo levo ali desno hitro spregledajo. Podobno je tudi pri voznikih tovornjakov ali avtobusov, ki vas lahko ne vidijo.
  10. Odrasli vedno držite otroke za roko, ko hodite ob cesti. Otroci se ne smejo igrati ob cestišču.
  11. Hoja in alkohol? – alkohol tudi pri pešcih pomembno zmanjšuje sposobnost za ustrezno presojo, zaznavne in fizične sposobnosti. Raje uporabite taksi, javni prevoz ali se dogovorite s treznim prijateljem.
  12. Hoja in mobilni telefon? – uporaba mobilnega telefona ali poslušanja glasbe pomembno zmanjšuje pozornost in spremljanje prometa, zato ga med hojo v prometu ne uporabljajte.
  13. Pešci nimajo absolutne prednosti, zato ravnajte previdno.
  14. Na avtocesti ne smemo pešačiti ali se zadrževati izven vozila ob cestišču. V primeru nesreče uporabimo odsevni telovnik in se umaknimo na varno za zaščitno ograjo.