20160613_090727V ponedeljek, 13. junija, so imeli devetošolci priložnost, da so si ogledali delo odraslih oseb s posebnimi potrebami, ki ga opravljajo v delavnicah pod posebnimi pogoji nad podjetjem Ostri v Višnji vasi. Na delo se pripeljejo iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo  Dobrna in se po njem zopet vrnejo na Dobrno. Zaposlitve se prilagajajo potrebam in interesu posameznika.

V delavnicah nastajajo izdelki iz gline in lesa, uporabniki šivajo, vezejo, izdelujejo sitotisk, papir, voščilnice, pripravljajo zelišča, mila, kopeli in sveče. Zaposleni opravljajo preproste zaposlitve ali faze za posamezen izdelek, vse pa poteka pod vodstvom mentorjev. Izvedeli smo, da je mogoče njihove unikatne izdelke dobiti v 93 – ih državah sveta.

Zelo lepo so nas sprejeli in nam razkazali prostore. Našim učencem je bila zanimiva tudi soba, kamor se lahko umaknejo, ko so že utrujeni, ko se želijo sprostiti, tudi umiriti.

Ker smo bili zaradi obilice dogajanja še tik pred valeto pod časovnim pritiskom, žal nismo uspeli izvesti praktične delavnice. Ob odhodu pa smo dobili za spomin droben izdelek iz gline in zgibanke. Nastala je tudi skupna fotografija. Uspeli pa smo doživeti utrip dela in življenja odraslih, ki imajo v življenju duševno ali telesno oviranost.

 

Spec. ped. Špela Oprčkal