T3

 

T3

T3

KEBELJ – TRIJE KRALJI – ČRNO JEZERO – OSANKARICA – KEBELJ

Pravijo, da je dobro pustiti najslajše stvari za konec. Pri našem planinskem krožku pa bi težko izbirali najlepši pohod izmed vseh, ki smo jih v letošnjem letu opravili. Prav vsaka pot je imela toliko lepih trenutkov, da bi jo takoj lahko imenovali najboljša.

Pa vendar smo mladi planinci naše šole v soboto, 4. 6. 2016 prehodili čudovito pot med Tremi kralji, preko Črnega jezera do Osankarice ter nazaj, s pesmijo in smehom. Ponovno smo izbrali ravno pravi dan, ki ni bil prevroč, pa tudi dežju smo se izognili.

Z veseljem smo ugotovili, da tokrat ni bilo potrebno premagovati prevelikih višinskih razlik, saj smo na pot proti Trem kraljem zakoračili iz kraja Kebelj. Pot je bila zanimiva in kaj kmalu smo prišli do Treh kraljev (1188 m). Tam smo si že privoščili kratko malico ter pot nadaljevali čez smučišče proti Črnemu jezeru (1196m), ki nas je prav vse navdušil. Rib v njem nismo našli, verjetno  so se skrile pred nami.

V tako romantičnem kraju smo si ponovno privoščili hrano iz nahrbtnika in uživali v razgledu na mirno jezero pred nami.

Pot smo nadaljevali tudi zaradi moči narave, saj je poslala nekaj dežnih kapelj, ki so nas vzpodbudile, da smo pospešili korak v gozd. Kmalu smo prišli v del, kjer so v močvirnatem gozdu poti speljane po lesenih poteh, ki so nas vodile proti Osankarici (1193m).

Tam smo obiskali muzej z razstavo Partizansko Pohorje, kjer smo si z zanimanjem ogledali celotno razstavo, še posebej pa sta nas navdušili maketa tabora z zemljankami, ki so jih takrat uporabljali ter rekonstrukcija zemljanke.

Na poti nazaj smo si privoščili tudi Krožno interpretativno pot, ki jo priporočamo prav vsem. Sami smo se na njej zares dobro zabavali, ko smo pozorno prisluškovali, igrali z lesenimi glasbili, preko lesenih daljnogledov iskali ter dokazovali svoje znanje o naravi.

Za pravi zaključek pa smo si izbrali posladek – najslajši sladoled, ki smo si ga privoščili vsi, tako učenci, kot tudi vsi trije spremljevalci, poleg mentorjev še gospa Petra Jager Čakš in naša planinska vodnika, gospod Mirko Blazinšek in gospa Hermina Stipčič.

Mentorja: Jerneja Kompan in Iztok Miglič