Predstavniki naše šole (ravnateljica Marjana Šoš in svetovalna delavka S. Šafarič), Prosvetno društvo A. Bezenšek Frankolovo in Občina Vojnik smo se odzvali na povabilo Društva bolgarskih stenografov Sofija, Odbora za kulturo in parlamentarne skupine prijateljstva med Bolgarijo in Slovenijo ter Gimnazije Sv. Cirila in Metoda Plovdiv. Obisk je sovpadal s slovesnostmi, ki so jih A. Bezenšku v spomin pripravili v Sofiji in Plovdivu ob 100-letnici njegove smrti.

V okviru protokolarnih svečanosti smo se mudili v državnem zboru Republike Bolgarije v Sofiji in položili venec na grob A. Bezenška. V Plovdivu smo sodelovali pri spominski maši, pri polaganju venca ob Bezenškovem kipu v mestnem parku Car Simeon in otvoritvi Bezenškovega reliefa na pročelju hiše, kjer je Bezenšek živel.

Še posebej slovesno je bilo v regijskem muzeju ob odprtju razstave „Slovenec z bolgarsko dušo“, kjer je župan Plovdiva Bezenšku podelil posmrtni naziv častnega meščana. Istočasno pa je, kar je bilo za obe strani izrednega pomena, prišlo do podpisa Pogodbe o sodelovanju med Plovdivsko gimnazijo ter našo šolo. Nedvomno bo to za naše učence, naslednje generacije priložnost spoznati okolje drugačne kulture in jezika in razširiti svoje znanje o tej slovanski državi.

IMG_6510 IMG_5623