Prosvetno društvo Anton Bezenšek Frankolovo, OŠ Antona Bezenška Frankolovo in Občina Vojnik se te dni na povabilo Društva bolgarskih stenografov Sofija, Odbora za kulturo in parlamentarne skupine prijateljstva med Bolgarijo in Slovenijo ter Gimnazije Sv. Cirila in Metoda Plovdiv, odpravljajo na veliko kulturno-politično gostovanje v Bolgarijo.

Obisk sovpada s slovesnostmi, ki jih A. Bezenšku v spomin pripravljajo v Sofiji in Plovdivu ob 100-letnici njegove smrti. Spomnimo, da je bil Frankolovčan prof. A. Bezenšek utemeljitelj bolgarske stenografije, velik kulturni delavec, čebelar, sadjar, filozof, pesnik in pisatelj, ki je večji del svojega življenja ustvarjal v Bolgariji in ga Bolgari prištevajo med največje može, ki so soustvarjali bolgarsko zgodovino.

V okviru protokolarnih svečanosti se bo delegacija prvi dan mudila v državnem zboru Republike Bolgarije v Sofiji, položila pa bo tudi venec na grob A. Bezenška. V naslednjih dneh bo v Plovdivu sodelovala pri spominski maši, pri polaganju venca ob Bezenškovem spomeniku v mestnem parku Car Simeon (spomenik je bil osnova za izdelavo tistega, ki stoji tudi na Frankolovem) in otvoritvi Bezenškovega reliefa na pročelju hiše, kjer je živel. Še posebej slovesno bo v regijskem muzeju ob odprtju razstave „Slovenec z bolgarsko dušo“, kjer bo župan Plovdiva Bezenšku podelil posmrtni naziv Častnega meščana. Za obe strani bo izrednega pomena podpis Pogodbe o sodelovanju med Plovdivsko gimnazijo ter osnovno šolo A. Bezenška Frankolovo, s čimer bodo postavljeni temelji za povezovanje naslednjih generacij ter širitev iz kulturnega še na druga področja družbeno – političnega življenja obeh držav. Spominske slovesnosti bodo s slavnostnim koncertom zaključili moški pevski zbor iz Frankolovega in gostiteljice Frankolovčanov, sicer pa kulturne ambasadorke Bolgarije – dekliški pevski zbor Evmolpeya iz Plovdiva.

 

Prosvetno društvo Anton Bezenšek iz Frankolovega se s svojim pevskim zborom že drugič odpravlja v Bolgarijo – prvič so jo obiskali v letu 2006. V vmesnem obdobju so kar nekajkrat na Frankolovem gostili pevke Evmolpeye, nazadnje lani v okviru praznovanj 160-letnice Bezenškove smrti. Takrat so ob prisotnosti vidnejših imen bolgarske kulture prisostvovale otvoritvi Bezenškove učne poti in njegovega spomenika ter preimenovanju osnovne šole po tem zaslužnem Frankolovčanu. Povezovalno nit med Frankolovim in Bolgarijo ima v rokah Društvo stenografov iz Sofije ter naš domačin, Brecl Milan, odličen poznavalec bolgarske dežele, hkrati pa eden zaslužnejših za to, da danes pred frankolovsko šolo stoji doprsni kip A. Bezenška. Tokrat se je povabilu odzvala tudi Občina Vojnik, ki s tem potrjuje, da ne smemo pozabiti naših slavnih prednikov, ki so ime dežele ponesli daleč v svet in jo promovirali že pred več kot 100 leti.

Elči Gregorc

odkritje spomenika prof.A. Bezenšku, Frankolovo 2014