DSCN4941Tako kot na mnogih slovenskih šolah in vrtcih smo tudi na naši šoli obeležili Dan slovenske hrane. Pripravili smo Tradicionalni slovenski zajtrk. Postregli smo ga v petek zjutraj v jedilnici. Mizo smo s pomočjo Ninine mamice, ki ima veselje in občutek za aranžiranje, jesensko okrasili v rumenih barvnih tonih.

Kuharici sta vstali malo bolj zgodaj, da nas je ob 7.10 na mizah že čakal domači kruh, maslo, med, toplo mleko in jabolka. V jedilnici je bilo prav živahno, cedila sta se mleko in med. Z užitkom smo pojedli skoraj vse. In kaj narediš, če ti ostaneta maslo in med? Seveda, dodaš moko, sladkor…in spečeš medenjake! Mi smo jih spekli kakšnih 350 in jih brez težav tudi pojedli. Kruh so nam spekli na kmetiji Goršek in nam ga podarili, vojniški čebelarji pa so nam podarili med. Oboje je bilo slastno in obema sponzorjema se najlepše zahvaljujemo.

DSCN4943

Stene naših hodnikov smo okrasili s plakati in slikami na temo hrana, med, čebele, čebelnjak. Ogledali smo si film o kranjski sivki, mladi čebelar Žiga pa nam je povedal nekaj o čebelah in delu čebelarja, pokazal nam je tudi, s kakšno opremo se varuje pred piki jeznih čebel. Prinesel nam je tudi lonec medu, s katerim si bomo sladkali čaj. Spoznali smo, da je zajtrk pomemben obrok, ki ga ne gre izpustiti in da je lokalno pridelana hrana kvalitetna in zdrava, ker ni prepotovala mnogo kilometrov od kmetije do naše mize.

Pa še recept za medenjake:

1kg moke

2 kavni žlički sode bikarbone

30 dag masla

30 dag sladkorja

4 jajca

30 dag medu

2 ščepa cimeta

Zamesimo, damo za 1 h počivati v hladilnik, oblikujemo kroglice in pečemo  12-15 minut na 180°C.

Pa dober tek!