V sredo, 14. novembra 2012, smo učenci petega razreda OŠ Frankolovo doživeli čudovit naravoslovni dan. Z razrednikom Marjanom Čretnikom in učiteljico Viktorijo Toplak smo se z avtobusom odpeljali v Celje. Ustavili smo se v Prešernovi ulici in vstopili v Muzej novejše zgodovine. Tam so nas lepo sprejeli. Ogled fotoreportaže.

Učenci petega razreda so zapisali:

Rojstni dan

Učenci 5. razreda smo 14. 11. 2012 imeli naravoslovni dan. Zjutraj smo se izpred šole odpeljali z najetim avtobusom. Odpravili smo se v Hermanov brlog, ki je v Muzeju novejše  zgodovine v Celju. Tam so nas lepo sprejeli.

Prišli smo v prvi prostor, kjer smo se veliko pogovarjali o rojstnih dnevih.  Nato nam je  sošolec Leon prebral, kako rojstne dneve  praznujejo na Madžarskem. Čestitajo si tako, da se primejo za mečnice. To pomeni, da bi bili celo življenje gibčni in srečni. Videli smo tudi torto velikanko.  Imela je tri različne okuse. To so bili jagoda, čokolada in vanilija.  Okuse smo ugotovili tako, da smo šli skozi njo.

Spoznali smo tudi, kako se praznuje na Japonskem. Ko otrok dopolni eno leto, mu na hrbet privežejo kepo riža. Nato mora preplaziti določeno razdaljo in se dotakniti  predmeta, ki mu napove prihodnost. Imeli smo se zelo lepo in upamo, da se bomo še kdaj vrnili v ta prekrasen muzej.

Tamara Pinter

 

Izdelava lutk

V sredo smo se petošolci odpravili v Hermanov brlog. Tam so nam predstavili razstavo o rojstnem dnevu. Nato smo se odpravili v delavnico.

Ko smo prišli v delavnico, smo se posedli za različne mize. Na mizah smo imeli že pripravljen ves material za izdelavo lutk.

Naša vodnica Barbara nam je pokazala, kako se izdelajo lutke. Na paličico smo zatikali koruzne olupke, ki smo jih pred tem zapičili v koruzni storž. Koruzne olupke smo uporabili za roke in trup, nato pa z rafijo vse skupaj zavezali. Nekaterim učencem je uspelo narediti fantke, drugim pa punčke. Obraz smo naredili iz različnih semen ter lepila. Lase smo izdelali iz posušenih koruznih laskov. Deklice so okrasile lutke z barvno rafijo, fantje pa so izdelali še noge.

Vsem nam je bilo zelo všeč. Upali smo, da še bomo kdaj prišli. Presenečeni smo bili, ko so nam naslednji dan dostavili lutke na šolo. Dobili smo še škatlice in bonbone.

Rok, Žan, Klemen, Marcel, Maša, Amadeja

 

Igrali smo se banko

V sredo, 14. 11. 2012, smo imeli naravoslovni dan. Odpravili smo se v Muzej novejše zgodovine, Hermanov brlog. Bili smo pridni, zato smo se lahko igrali pravo banko.

Razvrstili smo se, kdo bo kaj počel. Laura, Maruša in Luka smo posojali in vračali denar. Leon pa je štel s strojčkom. Nik je bil nagajiv in nam je kradel denar.

Kdor je hotel dvigniti denar, je moral izpolniti hranilno knjižico. Nekatera pisala so nehala pisati, zato so bile stranke jezne.

Kustosinja Katja nas je poklicala, da nam razkaže mesto Celje nekoč, kako so živeli v 20. stoletju.

Bilo nam je zelo lepo. Upamo, da nas bodo učitelji ali starši odpeljali še kdaj v ta muzej.

Maruša Žerjav

 

Živeti v Celju

V sredo, 14. 11. 2012, smo učenci 5. razreda obiskali Hermanov brlog. Tam smo si ogledali prikaz ulic v dvajsetem stoletju.

V ulici je bilo veliko obrti. Videli smo zlatarno, urarstvo, čevljarstvo, modni butik, lekarno, knjižnico in frizerski salon.

Prijazna gospa Katja nam je razkazala frizerski salon. V njem je bilo veliko stvari, ki jih lahko vidimo še danes, le sodobnejše. Videli smo strojček za striženje las, ki je bil videti kot škarje z nastavkom.

Včasih je bil frizerski salon nevaren. Frizerke so se na nekaterih napravah lahko opekle, npr. na ročnem grelcu za lase. Naš sošolec je rekel, da je električni stroj za kodranje las molzni stroj. Najbolj smo se navdušili nad havbo.

Bilo je super in mislim, da si bomo te podobe iz prejšnjega stoletja zapomnili do konca življenja.

Katja Strah Plazar