DSCN3998Tradicionalni slovenski zajtrk je letos potekal tretji petek v novembru, in sicer 16. novembra. Tudi letos smo otroci v vrtcih in učenci v osnovnih šolah zajtrkovali črn kruh, med, maslo, jabolko in čaj z medom  – vse domačega porekla. Na bližnji kmetiji Goršek so nam spekli in podarili slastni kruh iz krušne peči. Tudi med je bil s sosednjega hriba.

Jedilnico smo okrasili z jesenskimi aranžmaji, saj lepo postrežena hrana še bolj tekne. Učenci in učitelji smo spekli celo goro medenjakov in jih ob zajtrku pospravili vse do zadnjega.

Učenci od 6. do 9. razreda smo s svojimi starimi starši izpolnili anketo z naslovom Zajtrk nekoč. Vprašali smo jih, kako pogosto so jedli zajtrk. Večinoma so ga jedli vsak dan. Nato nas je zanimalo, kako so dobili sestavine. Povedali so nam, da so jih večinoma pridelali sami. Za zajtrk so največkrat jedli žgance, mleko in kruh. Zajtrk se je spreminjal glede na letni čas, odvisno je bilo od pridelka. Stare starše smo povprašali tudi, kakšen je bil praznični zajtrk. Povedali so nam, da so jedli potico in piškote, da je bil ta dan nekaj posebnega. Zajtrk je običajno pripravljala mama.

Ob tradicionalnem slovenskem zajtrku smo razmišljali o tem, da se je s hrano pomembno oskrbovati lokalno. Slovenska hrana je kvalitetna in zdrava, saj od pridelovalca do našega krožnika ni prepotovala velike razdalje.

Klavdija Kračun 9.r.

DSCN4001 DSCN4009 DSCN4010 DSCN4011

DSCN4014 DSCN4015 DSCN4020