DSC_0085V četrtek 26.9.2012 smo imeli naravoslovni dan. Šli smo v Novo Cerkev na predavanje o odvisnosti.

Prvo šolsko uro smo se učenci 8.r. in 9.r.  igrali različne igre: elektro šok, razburkano morje… Vsi smo se zabavali in se smejali (eni bolj kot drugi). Potem smo izdelovali plakate o boljšem počutju učencev na šoli. V moji skupini nas je bilo šest: trije iz osmega razreda in trije iz devetega razreda. Vsak je moral nekaj narediti. Tjaši sta risali. Tim, Veronika in Matej so narekovali, kaj naj bo napisano, jaz pa sem pisala.

Potem je končno sledila malica in vsi smo se do sitega najedli. Kmalu po tem smo šli v garderobe, da se preobujemo, nato pa smo šli na avtobus, ki nas je že čakal pri šoli. Odpeljali smo se v Novo Cerkev. Tam so nam razlagali kako je, če učenec pride v slabo družbo. Začne kaditi, piti alkohol, se drogirati…

Tudi učenci OŠ Vojnik so bili tam. Predavanje je trajalo približno eno uro. Po končanem predavanju smo se zbrali po razredih in odšli nazaj na avtobus.

Naravoslovni dan se je končal s prihodom v šolo. Sigurno smo si nekaj zapomnili na tem predavanju. Jaz sem si zapomnila to, kako lahko hitro prideš v slabo družbo in začneš kaditi, se drogirati…

Sara Pšeničnik, 8.razred

DSC_0069Zjutraj smo imeli eno uro pouk. Potem smo malicali in šli na avtobus v Novo Cerkev. Tam sta nas pričakala mentorja Miha in Aleša. Pripovedovala sta nam o odvisnosti in zasvojenosti, pogledali smo si nekaj kratkih filmčkov o drogah, cigaretah, alkoholu, neznancih, računalniku in prijateljih. Naučili smo se, da je naše življenje odvisno od vode. Zasvojen si pa takrat, če moraš vsak dan kaditi, piti alkohol, igrati igrice ali jemati droge. Odgovorili smo tudi na vprašanja: kaj je zasvojenost, kaj je odvisnost… Mentor Aleš ima hčerko Nušo, ki  je pripovedovala zgodbo o tem kako je njena prijateljica  na morju stopila na iglo od droge. Zato je dolgih šest mesecev težko čakala na rezultate testiranja. Na  srečo se je zanjo vse dobro končalo, ker se ni okužila.

Mentorja sta nam za darilo podarila dan brez domače naloge. Nato smo se odpeljali nazaj v šolo.

Maša Štante, Tamara Pinter, Pia Stermecki, Kaja Senegačnik, Maruša Žerjav 5.razred

 

DSC_0081Takoj zjutraj smo se z avtobusom odpeljali v Novo Cerkev. Tam smo šli v telovadnico, kjer smo na velikem zaslonu gledali kužka Jaka in njegove prigode pri iskanju prijateljev, ki so nam govorili o igri, prijateljstvu, zdravju, knjigah. Najprej je bil kuža Jaka doma, potem je šel na avtobusno postajo, kjer ga je pobral prijatelj Sandi z avtobusom. Odpeljal ga je do hiše zdravja. Tam nam je gospa Fani povedala nekaj o zdravju. Potem je kuža Jaka šel na tek po stadionu, kjer nam je gospa Sabina povedala nekaj o igri. Kuža Jaka je nato pritekel v knjižnico, kjer je gospa Violeta povedala nekaj o knjigah. Kuža Jaka je tekel še do hiše z radiem, kjer je srečal prijatelja Vilija, ki je povedal nekaj o poklicu, ko boš velik. Potem smo šli nazaj v šolo, kjer smo dobili letak za nalogo. Doma smo narisali sadje in zelenjavo na letak.

Tanja Podgoršek, Katarina Gorenšek, Zala Goršek 3. razred