V spalnici imej velik urnik

Na urniku si natančno organiziraj potek dneva.

Navadi se rutine

Kolikor se le da, delaj domače naloge, pomagaj pri hišnih opravilih in dolžnostih, vadi vsak dan ob istem času. Možgani se tako navadijo, da ob določenem času pričakujejo določene dejavnosti, in tako je učenje najučinkovitejše.

Dovolj spi

Načrtuj približno osem ur spanja na noč, tako bo tvoje počutje veliko boljše. Bedenje pozno v noč pomeni utrujenost naslednji dan.

Zgodaj v posteljo

Če se navadiš, da med tednom hodiš spat ob neki pametni uri, boš zjutraj vstajal bolj spočit.

Ne pretiravaj

Ne naloži si preveč dejavnosti, kot jih zmoreš. Če si nenehno napet in utrujen, potem kakšno stvar opusti (ne, ne domačih nalog!). Vse življenje se boš lahko ukvarjal z drugimi stvarmi, zdaj je najpomembnejša šola.

Čas zase

Ne pozabi, da moraš imeti nekaj časa tudi zase. Razporedi si obveznosti tako, da boš utegnil  postoriti kar si si zadal.

Previdno pred računalnikom

Pred računalnikom človek zlahka preždi cele ure. Določi si zanj le nekaj časa in se potem tega drži. Če ne gre drugače, si navij uro, ko poteče čas izklopi računalnik. Računalnik verjetno danes ukrade mladim največ časa. Zavedaj se tega.

Načrtuj rekreacijo

Načrtuj tudi telesno razgibavanje na svežem zraku. Redno telesno razgibavanje bo pripomoglo, da boš hitreje mislil i se odzival.

Prosi za pomoč, če si preobremenjen

Nič ni narobe, če prosiš koga v družini za pomoč, kadar si naložiš več, kot zmoreš. Drugi se ne morejo učiti ali delati nalog namesto tebe, lahko pa prevzamejo kakšne domače obveznosti. Nihče nima nadčloveških sposobnosti, tudi ti ne. Zato povej, kadar ne zmoreš opraviti vsega, in dovoli, da ti drugi priskočijo na pomoč.

 

Vir: Paterson K. Kako lahko poučujem, Ljubljana: Rokus, 2004.