Otrok postane udeleženec v prometu takoj, ko stopi iz porodnišnice – postane sopotnik v avtu. Pasivna vloga udeleženca v prometu z razvojem postaja vedno bolj aktivna – otrok sprva postane samostojen udeleženec v prometu kot pešec, kasneje kolesar in nato voznik kolesa z motorjem.

V šolskem letu bodo učenci 4. razredov lahko opravljali kolesarski izpit. Starši, se morda še spominjate, s kakšnim ponosom ste si prislužili prvo potrditev, da ste samostojni udeleženec v cestnem prometu?

Življenje v prometu se je od takrat bistveno spremenilo – postalo je zahtevnejše. Otroci so postali le opazovalci, saj jih prepogosto pripeljemo skoraj do vhoda. Otrok na kolesu je poleg pešca najbolj ogrožen udeleženec v prometu. Marsikateri ima še težave z obvladovanjem samega kolesa in z ravnotežjem, vsemu temu pa se pridruži še praktična uporaba teorije v praksi in odločanje v trenutku, kot mu ga narekujejo okoliščine na cesti. Usposabljanje otrok za varno vožnjo s kolesom v prometu je odgovorna naloga, pri kateri morate za končni uspeh sodelovati tudi starši: z zgledom, strpnostjo, potrpežljivostjo in spodbudo – zlasti pri teoretičnem delu priprave na izpit.

Usposabljanje je razdeljeno na tri sklope:

  • Teoretični del, pri katerem se otroci seznanijo s prometnimi znaki, osnovami zavijanja v levo in v desno, s pravili vožnje v križišču (desno pravilo, pravilo srečanja …), z znaki policista itd. Teoretični del se zaključi s pisnim preverjanjem znanja, ki ga vsak učenec lahko opravlja največ trikrat.
  • Po uspešno opravljenem teoretičnem delu sledita vožnji na spretnostnem poligonu, kjer si otroci izurijo ravnotežje in se naučijo uporabljati zavore, ter vožnja na prometnem poligonu, na katerem učenci teoretično znanje uporabijo v olajšanih okoliščinah (ni prometa).
  • Po izpitni vožnji na prometnem poligonu učenec dobi kolesarsko izkaznico, ki uradno še ni veljavna. Starši jo podpišete in s tem soglašate, da se vaš otrok sme samostojno voziti na prometni površini. Sledi še zadnji del izpita – vožnja po cesti.

 

Želimo si, da bi se čim več otrok vključilo v opravljanje kolesarskega izpita, ker bomo na ta način dosegli višjo prometno kulturo, predvsem pa varnejše sodelovanje in ravnanje otrok na cesti.

 

Povezava do strani s kolesarskim izpitom.

Spletni portal Agencije Republike Slovenije za varnost prometa

Povezava do vaj za domače delo